Bylinkový chléb

Bylinkový chléb


Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 8 plátků sýru
  • 8 plátků salámu
  • rajčatový protlak
  • čerstvé oregano
  • čerstvá bazalka
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 300 ml vlažné vody
  • olivový olej
  • sůl

Postup

Do mísy dáme mouku a po stranách přidáváme droždí, na jinou stranu sůl a na jinou zase cukr. Přisypeme najemno nasekané oregano. Zamícháme. Doprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vlažnou vodu. Mísu dáme do kuchyňského robotu a s hnětacím hákem necháme robot těsto pořádně propracovat. Těsto musí být lesklé a hladké. Těsto můžete vypracovat i bez robotu, jen vám to zabere o trochu více času a námahy. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.

Mezitím co těsto kyne, připravíme si rajčatovou omáčku. V misce smícháme rajčatový protlak, olivový olej a sůl. Dáme stranou. Po vykynutí si připravíme vál, který posypeme moukou. Vyndáme těsto z mísy a rozválíme do obdélníku velkého tak, aby se na něj naskládalo osm plátků sýru. Těsto nejdříve potřeme připravenou rajčatovou omáčkou, na ni dáme sýr a salám, a nakonec lístky bazalky. Takto připravené těsto rozkrájíme na čtverce. Každý čtverec přehneme na půl a skládáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Když máme formu naplněnou, přikryjeme chleba potravinářskou fólií a necháme ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a chleba pečeme 25minut dozlatova. Ještě horký vyndáme z formy a potřeme kvalitním olivovým olejem.

  • Bazalka

    Patří mezi nejoblíbenější bylinku. Je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Používá se především do zeleninových salátů, těstovin, jídel s rajčaty a pokrmů z masa a ryb. Čerstvá bazalka se přidává až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.

    Zjistit více Bazalka