Bylinkový chléb
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí
- 8 plátků sýru
- 8 plátků salámu
- rajčatový protlak
- čerstvé oregano
- čerstvá bazalka
- 1 lžíce krupicového cukru
- 300 ml vlažné vody
- olivový olej
- sůl
Postup
Do mísy dáme mouku a po stranách přidáváme droždí, na jinou stranu sůl a na jinou zase cukr. Přisypeme najemno nasekané oregano. Zamícháme. Doprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj vlažnou vodu. Mísu dáme do kuchyňského robotu a s hnětacím hákem necháme robot těsto pořádně propracovat. Těsto musí být lesklé a hladké. Těsto můžete vypracovat i bez robotu, jen vám to zabere o trochu více času a námahy. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
Mezitím co těsto kyne, připravíme si rajčatovou omáčku. V misce smícháme rajčatový protlak, olivový olej a sůl. Dáme stranou. Po vykynutí si připravíme vál, který posypeme moukou. Vyndáme těsto z mísy a rozválíme do obdélníku velkého tak, aby se na něj naskládalo osm plátků sýru. Těsto nejdříve potřeme připravenou rajčatovou omáčkou, na ni dáme sýr a salám, a nakonec lístky bazalky. Takto připravené těsto rozkrájíme na čtverce. Každý čtverec přehneme na půl a skládáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Když máme formu naplněnou, přikryjeme chleba potravinářskou fólií a necháme ještě 15 minut kynout. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a chleba pečeme 25minut dozlatova. Ještě horký vyndáme z formy a potřeme kvalitním olivovým olejem.