Flank steak

Flank steak


Ingredience

  • 2 hovězí flank steaky (cca 1 kilo)
  • kousek zázvoru
  • 1 palička česneku
  • 2 limetky
  • 3 lžičky soli
  • 4 lžičky koření pěti vůní
  • 2 lžičky kajenského pepře
  • máslo
  • hodně dlouhá bageta
  • čerstvý koriandr
  • 3 čerstvé chilli papričky
  • 4 dl olivového oleje

Postup

Nejprve si připravíme maso. My jsme vybrali flank steak z českého chovu, protože rádi podporujeme lokální farmáře. Maso vytáhněte z lednice, omyjte a připravte na talíř, nebo rovnou místo, kde budete maso za nějakých 15 minut nakládat. Těch 15 minut máte na to, aby jste připravili gril. Jde nám o vyšší teplotu grilu a tak použijte kvalitní uhlí, nebo brikety.

Jakmile máme gril rozdělaný, dáme se do přípravy masa. Nejprve vmasírujeme olivový olej do steaků, opepříme, posolíme, okořeníme kořením pěti vůní, okořeníme kajenského pepře. Vše poctivě vmasírujeme dovnitř masa. Buďte něžní, aby jste si maso rovnou rukama nenaklepali a nevymačkali z něj všechnu šťávu. Totéž opakujte s druhou stranou steaku a taky druhým steakem. Maso si dejte stranou a nechejte jej 45 minut odpočinout.

Přišel čas na to si připravit omáčku/marinádu. Na jemno si nasekáme zázvor, česnek, chilli a vysypeme vše do misky. Do této misky vymačkáme také 2 limety a trochu olivového oleje. Tuto směs důkladně promícháme a necháme si při ruce.

Nyní bychom se měli pustit do nejnáročnější fáze: grilování. Nejprve rukou vyzkoušíme žár nad grilem. Musí být takový, že nad ním ruku víc než 10 sekund neudržíte. Jde nám o to steaky zprudka opéct, aby se zatáhly a zůstaly pěkně šťavnaté. Z každé strany opékejte cca 2,5 minuty (záleží však na tloušťce steaku). Máte-li uzavíratelný gril, můžete využít také jednoduchý trik pro krátké zauzení. Na rozžhavené uhlí položte mokré kousky dřeva (například: třešeň, jabloň, trnka. buk, dub). Budou vám kouřit na vaše maso a to bude chutnat jako zauzené. Tento proces je vhodný po 3 minuty, ne však na přímém žáru grilu. Maso vytáhneme a necháme znovu odpočinout nějakých 5 minut.

Po vytažení a odpočinutí masa jej nakrájíme a podáváme v opečené bagetě natřené máslem, nebo v míse. Obojí (bagetu i mísu) na závěr dobře zalejeme připravenou marinádou a zasypeme hromadou čerstvého koriandru. Do bagety se můžeme rovnou zakousnout. V míse promícháme maso s marinádou a koriandrem a rovnou ochutnáváme

  • Koriandr

    Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.

    Zjistit více Koriandr