Hovězí po burgundsku (bœuf bourguignon)

Hovězí po burgundsku (bœuf bourguignon)


Ingredience

  • 700 g hovězího masa
  • 100 g slaniny
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • 2 bobkové listy
  • 400 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru
  • máslo
  • 2-3 šalotky
  • lžíce krupice
  • sůl a pepř

Postup

Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů. Maso nakrájíme na cca 4cm kostky. Slaninu nakrájíme na kostky, mrkev na kolečka a cibuli najemno. V rozehřátém hrnci nejdříve opečeme slaninu dozlatova. Dáme ji stranou. Do hrnce vložíme maso a zprudka jej ze všech stran orestujeme, aby se zatáhlo. Poté osolíme, opepříme a dáme stranou. Nyní do hrnce dáme mrkev a 5 minut restujeme. Přidáme i nakrájenou cibuli a opět cca 5 minut restujeme. Když se zelenina opeče, přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a minutu promícháme. Poté zasypeme moukou a opět za stálého míchání minutu opékáme. Zalijeme vínem, přidáme bobkový list, větvičky rozmarýnu a tymiánu. Necháme víno svařit na polovinu. Poté vložíme do hrnce zpátky slaninu a maso a přilijeme vývar. Hrnec přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a dáme do trouby. Pečeme zhruba dvě hodiny.

Mezitím si připravíme šalotky. Ty oloupeme a rozkrojíme na čtvrtiny. Šalotky restujeme na másle dozlatova. Poté přidáme lžíci cukru a necháme ještě zkaramelizovat. Ale dáváme si pozor, aby se cukr nepřipálil a šalotky nebyly nahořklé.

  • Rozmarýn

    Vynikající přísada zejména do masitých pokrmů ze zvěřiny, drůbeže, z jehněčího či vepřového masa. Výborně doplňuje chuť pečených a grilovaných ryb. V kuchyni se používají pouze zelené lístky bez větviček. Rozmarýn se také pokládá přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

    Zjistit více Rozmarýn