Hovězí sous-vide hovězí žebra
Ingredience
- 3 kg hovězích žeber
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
- čerstvá petrželka
- čerstvý libeček
- 6 stroužků česneku
- mletá červená paprika
- 4 lžíce olivového oleje
- vločková sůl
- gril s možností zavření nebo udírna
- dřevo na zauzení
- sůl
- pepř
Postup
Očistíme si hovězí žebra. Blánu odstraníme z obou stran. Připravíme si marinádu na naložení. Na ni budeme potřebovat čerstvě nasekaný rozmarýn, tymián, petrželku a libeček. Nakonec zalijeme olivovým olejem, přidáme sůl, pepř, mletou červenou papriku a dobře promícháme. Maso namarinujeme, vložíme do sáčku a zavakuujeme. Ideálně 24 hodin necháme v lednici maso absorbovat všechny chutě marinády.
Následující den si připravíme sous-vide lázeň. Nastavíme teplotu 70°C a čas 12 hodin. Žebra vytáhneme z lednice a počkáme než se dostanou na pokojovou teplotu. Následně je vložíme do sous-vide lázně.
Za 12 hodin vytáhneme žebra z lázně, šťávu si slijeme na pánev a maso na chvíli odložíme. Rozpálíme gril a namočíme třísky na zauzení. Jakmile máme gril rozehřátý, dáme si uhlíky stranou jako u nepřímého grilování a šoupneme žebra na rošt. Postupně přidáváme namočené třísky na rozžhavené uhlí. My použili udící třísky Weber. Gril po každém nasypání třísek zavřeme a snažíme se často neotvírat. Důležité je taky použít větrací otvory grilu tak, aby jsme zajistili tah vzduchu do grilu a následně na maso. Celý tento proces trvá asi půl hodiny. Mezitím žebra průběžně otáčíme a kontrolujeme.
Jakmile se blížíme ke konci zauzování, začneme si redukovat šťávu ze sous-vide. Na mírném plamenu a za stálého míchání metličkou vznikne úžasná omáčka, kterou použijte na závěrečné potření masa, nebo jako přílohu.
Jako zkoušku, jestli máme žebra hotová zkusíme ještě na grilu jak drží maso na kosti. Jestli vám maso zůstane grilu a kost v ruce, jste na dobré cestě. Maso můžeme sundat z grilu a necháme jej chvíli odpočinout. Následně nakrájíme na pásky a posypeme vločkovou solí. Na závěr přidáme omáčku z výpeku a můžeme začít hodovat. K žebrům se skvěle hodí čerstvý chléb, pečené brambory, nebo také salát coleslaw.