Hrstková polévka

Hrstková polévka


Ingredience

  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 bobkové listy
  • hrst hnědé čočky
  • hrst půleného hrachu
  • hrst fazolí
  • hrst krup
  • hrst ovesných vloček
  • čerstvá majoránka
  • sůl a pepř
  • 1l vody

Postup

Den předem si namočíme do studené vody čočku, hrách, fazole a kroupy. Každou luštěninu ideálně zvlášť. Tím zkrátíme dobu vaření, a také se nám budou luštěniny lépe trávit. Luštěniny nenecháváme na příliš teplém místě, aby nám nezačaly kvasit.

Na sádle si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájenou mrkev, petržel a česnek a orestujeme. Přidáme bobkový list a nasekanou majoránku. Přisypeme namočenou a slitou luštěninu a vločky. Zalijeme vodou a vaříme na mírném plamenu do změknutí luštěnin. Hotovou polévku osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petržel.

  • Majoránka

    Čerstvá majoránka překvapí svou jemnou chutí. Výborně se hodí ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu, skvěle se doplňuje s chutí česneku. Majoránka se používá ke kořenění vydatných pokrmů, jako jsou jídla z jednoho hrnce.

    Zjistit více Majoránka