Kapří vývar

Kapří vývar


Ingredience

    Na kapří vývar:
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 8 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • sůl
  • Na dokončení polévky:
  • hotový kapří vývar
  • kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • špetka muškátového oříšku
  • jikry a mlíčí
  • sůl
  • čerstvá petrželka
  • starší rohlíky na krutony

Postup

Do hrnce vložíme kapří hlavu a odřezky. Zalijeme 1,5l vodou a přivedeme k varu. Odstavíme z plotny, scedíme a zalijeme znovu čistou vodou. Přidáme pepř, nové koření, bobkový list a sůl. Také dáme do hrnce očištěnou mrkev, petržel a celer. Přivedeme k varu a na mírném plamenu vaříme zhruba 30 minut do změknutí masa. Cca 10 minut před koncem dáme do hrnce mlíčí a jikry. Během vaření sbíráme vytvořenou pěnu na povrchu polévky, aby nebyla zakalená. Hotový vývar scedíme, maso z kapra obereme do misky a mlíčí s jikrami nakrájíme. Do hrnce dáme máslo. Přidáme najemno nasekanou cibuli a orestujeme. Kořenovou zeleninu si nakrájíme na malé kousky a přidáme k cibuli. Chvíli orestujeme a poté zalijeme vývarem. Ochutíme muškátovým oříškem a solí. Necháme provařit cca 15-20 minut do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, dáme do polévky jikry, mlíčí a obrané maso z kapra. Petrželku nasekáme a také dáme do polévky.

Nakonec si na sucho na pánvi opečeme krutony z rohlíku.

  • Petržel kadeřavá

    Univerzální bylinka, která se hodí k ochucení různých jídel, polévek, omáček, masa, ryb i brambor. Nejčastěji se používá k ozdobení pokrmů, výborná je i do nádivek. Čerstvou petržel bychom neměli vařit, jinak z velké části ztratí svou vůni.

    Zjistit více Petržel kadeřavá