Koblihy s bylinkovým krémem

Koblihy s bylinkovým krémem


Ingredience

    Suroviny na koblížky:
  • 75 g vlažné vody
  • 8 g droždí
  • 250 g hladké mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 5 g soli
  • 2 vejce
  • 62 g změklého másla
  • cca 2l oleje na smažení
  • Mátový cukr:
  • cca 100 g krupicového cukru
  • 1 květináč máty
  • Mátový krém:
  • 1 mascarpone
  • 180 ml smetany ke šlehání
  • mátový cukr

Postup

Ve vlažné vodě si rozmícháme droždí. Dáme stranou.

Mouku prosejeme do mísy. Přidáme cukr, sůl, vejce a připravené droždí s vodou. Pomocí hnětacího háku (případně ručně) vypracujeme těsto. Po cca 5ti minutách postupně přidáváme máslo. Vždy počkáme, než se nám dobře zapracuje a až poté přidáme další kousek. Na konci by těsto mělo být hezky lesklé. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme cca hodinu kynout (dokud nezdvojnásobí objem). Poté těsto znovu prohněteme hákem. Opět mísu přikryjeme fólií a necháme ideálně přes noc kynout v lednici.

Následující den těsto vyndáme z lednice a necháme chvíli v teple. Mezitím si připravíme mátový cukr. V hmoždíři dobře smícháme cukr s lístky máty. Vznikne nám krásný zelený cukr. Rozložíme jej na talíř a necháme proschnout.

Z těsta si uděláme 10 stejně velkých kousků (pokud je chcete mít stejně velké, jeden kousek bude vážit 50g). Z každého kousku vypracujeme rukou krásnou kuličku. Skládáme na plech vyložený utěrkou a vysypaný moukou. Mezi kuličkami necháváme dostatečný prostor na kynutí. Když máme všech 10 kuliček na plechu, přikryjeme utěrkou a necháme ještě ideálně 2-3 hodiny kynout.

V hrnci rozehřejeme olej na 175°C (pokud máte, použijte teploměr, teplota by měla být opravdu přesná, aby se koblihy zbytečně nepřesmažily/nedosmažily).

Koblihy smažíme z obou stran 2 minuty. Hotové je necháme chvíli odkapat na papírové utěrce. Ještě teplé obalujeme v připraveném mátovém cukru.

Když máme všechny koblihy usmažené a obalené, připravíme si mátový krém.

Do mísy dáme mascarpone a mátový cukr, zhruba 3 lžíce. Začneme pomalu šlehat pomocí šlehací metly a postupně přiléváme smetanu. Přilévejte opravdu postupně, aby nebyl krém nakonec moc řídký. Postupně rychlost zvýšíme, ale ne příliš, aby se nám krém nesrazil.

Hotový krém si dáme do sáčku. Do každé koblihy uděláme nožem dírku a dobře naplníme. Nakonec můžeme ještě posypat mátovým cukrem.

  • Máta

    Čerstvá máta má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Skvěle doplňuje chuť jehněčího masa, ryb a plodů moře. Svým výrazným aroma dodává svěží chuť koktejlům, ovocným i zeleninovým salátům, zmrzlinám a dalším sladkým pokrmům. Čaj připravený z čerstvých listů máty je výborný a osvěžující.

    Zjistit více Máta