Letní závitky s arašídovou omáčkou

Letní závitky s arašídovou omáčkou


Ingredience

  • 200 g tenkých rýžových nudlí
  • 2 mrkve
  • 1 okurka
  • 1 mango
  • 1/2 ledového salátu
  • 8 ks rýžového papíru
  • 8 ks velkých předvařených krevet
  • koriandr
  • 3 lžíce jemného arašídového krému
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 lžičky medu
  • 1 lžička (nebo dle chuti) chilli omáčky (sriracha)
  • cca 10 lžic vody

Postup

Do hrnce dáme rýžové nudle a zalijeme vroucí vodou. Necháme pod pokličkou stát zhruba 5 minut, dokud nejsou nudle měkké. Poté scedíme vodu a nudle propláchneme studenou vodou. Dáme stranou.

Mrkev, okurek a mango si nakrájíme na tenké proužky. Salát natrháme na menší kusy. Do hlubokého talíře nebo mísy si připravíme studenou vodu. Rýžový papír do vody namočíme na pár sekund a dáme na připravenou plochu. Začneme vše skládat na papír. Jako první dáme salát, na něj nudle, zeleninu, mango a nahoru koriandr. Do vyšší části papíru naskládáme vedle sebe krevety.

Závitky zabalíme a skládáme vedle sebe na talíř. Neskládejte na sebe, protože by se vám mohli k sobě přilepit.

K letním závitkům se skvěle hodí arašídová omáčka.

V misce si smícháme arašídový krém, sólovou omáčku, šťávu z limetky, med a chilli omáčku. Postupně přidáváme vodu, aby nám vznikla hladká ne příliš hustá omáčka. Dle chuti případně ještě dochutíme sójovou omáčkou nebo limetkou.

  • Koriandr

    Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.

    Zjistit více Koriandr