Medovo-citronový cheesecake s rozmarýnem
Ingredience
- 1 balení vanilkových Bebe sušenek (130 g)
- 70 g másla
- 5 lžic medu
- čerstvý rozmarýn
- 1 ricotta
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- 2 vejce
- 1 žloutek
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
(dortová forma o průměru cca 20 cm)
Postup
Rozmarýn natrháme a nasekáme nadrobno. Do hrnce dáme med a zahřejeme do varu společně s rozmarýnem. Dáme stranou a necháme vychladnout.
Sušenky dáme do mixéru a rozdrtíme. Máslo si rozpustíme a přidáme k sušenkám. Promícháme.
Dortovou formu si vymažeme máslem a vysteleme pečícím papírem i boky.
Do formy dáme připravené sušenky s máslem a pořádně stlačíme. Dáme do lednice vychladit. Mezitím si do mísy dáme ricottu, tvaroh, šťávu z citronu a vychladlý med s rozmarýnem (trochu medu si necháme na dozdobení) Zamícháme a postupně přidáme i vejce a žloutek. Takto připravený krém nalijeme na sušenky a uhladíme. Abychom v cheesecaku neměli po upečení bubliny, několikrát do něj zespodu dlaní bouchneme. Na spodek trouby dáme plech s vodou a pečeme na 150 stupňů cca 30 minut. Cheesecake se po upečení musím chvět jako puding. Necháme jej v otevřené troubě vychladit.
Když je cheesecake pokojové teploty, vložíme jej do lednice ideálně přes noc.
Nakonec cheesecake potřeme zakysanou smetanou smíchanou s moučkovým cukrem a pokapeme zbylým medem.