Medovo-citronový cheesecake s rozmarýnem

Medovo-citronový cheesecake s rozmarýnem


Ingredience

  • 1 balení vanilkových Bebe sušenek (130 g)
  • 70 g másla
  • 5 lžic medu
  • čerstvý rozmarýn
  • 1 ricotta
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • (dortová forma o průměru cca 20 cm)

Postup

Rozmarýn natrháme a nasekáme nadrobno. Do hrnce dáme med a zahřejeme do varu společně s rozmarýnem. Dáme stranou a necháme vychladnout.

Sušenky dáme do mixéru a rozdrtíme. Máslo si rozpustíme a přidáme k sušenkám. Promícháme.

Dortovou formu si vymažeme máslem a vysteleme pečícím papírem i boky.

Do formy dáme připravené sušenky s máslem a pořádně stlačíme. Dáme do lednice vychladit. Mezitím si do mísy dáme ricottu, tvaroh, šťávu z citronu a vychladlý med s rozmarýnem (trochu medu si necháme na dozdobení) Zamícháme a postupně přidáme i vejce a žloutek. Takto připravený krém nalijeme na sušenky a uhladíme. Abychom v cheesecaku neměli po upečení bubliny, několikrát do něj zespodu dlaní bouchneme. Na spodek trouby dáme plech s vodou a pečeme na 150 stupňů cca 30 minut. Cheesecake se po upečení musím chvět jako puding. Necháme jej v otevřené troubě vychladit.

Když je cheesecake pokojové teploty, vložíme jej do lednice ideálně přes noc.

Nakonec cheesecake potřeme zakysanou smetanou smíchanou s moučkovým cukrem a pokapeme zbylým medem.

  • Rozmarýn

    Vynikající přísada zejména do masitých pokrmů ze zvěřiny, drůbeže, z jehněčího či vepřového masa. Výborně doplňuje chuť pečených a grilovaných ryb. V kuchyni se používají pouze zelené lístky bez větviček. Rozmarýn se také pokládá přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

    Zjistit více Rozmarýn