Onigiri

Onigiri


Ingredience

    Základ:
  • 500 g sushi rýže
  • 625 ml voda
  • 0,5 lžičky soli
  • řasa nori
  • Zeleninová náplň:
  • 2 mrkve nakrájené na malé kostičky
  • 1 lžička řasy hijiky namočené ve vodě (20-30min) a nasekaná najemno
  • 2 hrsti mražených mladých sójových bobů edamame nebo mraženého hrášku
  • 2 houby shitake (sušené namočené ve vodě) a nakrájené na drobné kostičky
  • 1 lžička slunečnicového oleje
  • 1 lžička sezamového oleje (praženého)
  • 1-2 lžíce sójové omáčky
  • 1-2 lžíce mirinu (japonské sladké víno na vaření)
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 svazek pažitky nasekané nadrobno
  • Tuňáková náplň:
  • 1 plechovka tuňáka (cca 120 g) ve vlastní šťáve (kousky) zcezená
  • 1-2 lžičky majonézy
  • 0,5 lžičky shoyu sójové omáčky

Postup

Základ:

Rýži vložíme do větší misky, zalijeme studenou vodou a rukou mícháme a promýváme cca 1-2 minuty. Poté slijeme bílou kalnou vodu a opakujeme promývání rýže ještě 2x. Až je rýže promytá, zalijeme ji v misce studenou vodou a necháme 15 min máčet. Poté ji scedíme a necháme v sítku okapat ještě dalších 15 min. Poté dáme rýži do rýžovaru nebo nepřilnavé pánve s poklopem, osolíme ji a zalijeme 625 ml vody a vaříme. Pokud vaříme v pánvi, tak jakmile rýže s vodou vře, stáhneme teplotu na co nejnižší tak, aby nám rýže pořád velmi lehce probublávala a vařila a takto ji vaříme 14 minut. Po uplynutí času v pánvi či programu v rýžovaru by měla být veškerá tekutina absorbována do rýže a zakrytou rýži necháme ještě 10 minut odpočívat. Z rýžovaru přesuneme zakrytou nádobu např. na dřevěné prkénko, aby nebyla pořád na zdroji tepla a nepřipálila se. Po odpočinutí ji za občasného promíchání necháme vychladnout na pokojovou teplotu pro tvarování onigiri.

Postup pro zeleninovou náplň:

Na obou olejích si restujeme mrkev, houby a řasu do měkka, poté dochutíme sójovou omáčkou shoyu a mirinem, přidáme mražené boby edamame nebo hrášek a na mírném ohni provaříme do odpaření většiny tekutiny a změknutí zeleniny. Zlehka osolíme, opepříme a ochutnáme a případně ještě doladíme chuť náplně podle sebe. Náplň necháme zchladnout na pokojovou teplotu, zamícháme do ní nasekanou pažitku.

Uvařenou a zchladlou rýži smícháme v míse se zeleninovou náplní s pažitkou, důkladně promícháme, ale zároveň opatrně, abychom rýži nepomačkali na kaši. Poté si do navlhčených dlaní (namočených do vody) dáme hroudu ochucené rýže, nejdříve si „umačkáme“ kouli, aby rýže držela pohromadě a nerozpadala se, a poté ji dlaněmi tvarujeme do trojúhelníku.Ruce si namáčíme před každým kouskem, aby se nám rýže nelepila na ruce. Hotové onigiri těsně před podáváním zabalíme do kousku řasy nori.

Postup pro tuňákovou náplň:

Všechny ingredience smícháme v misce tak, aby tuňák nebyl úplně rozdrcený. Náplň by neměla být tekutá, v případě potřeby ještě můžeme přidat tuňáka. Ochutnáme a můžeme ještě dosolit.

Ruce si namočíme do vody, aby se nám na ně během tvarování onigiri nelepila rýže. Namáčíme si je před každým kouskem. Zhruba 1 vrchovatou lžíci uvařené a zchladlé rýže si dáme do levé dlaně (pokud jsme praváci), z rýže si uděláme placku cca 0,5-1cm tlustou, doprostřed dáme zhruba lžičku náplně, nahoru dáme menší hromádku rýže tak, aby dostatečně pokryla náplň a nejdříve si „umačkáme“ kouli, aby rýže držela pohromadě a nerozpadala se, a poté ji dlaněmi tvarujeme do trojúhelníku.

Hotové onigiri částečně „namáčíme“ do nasekané pažitky a těsně před podáváním zabalíme do kousku řasy nori.

 

 

  • Pažitka

    Svou jemně cibulovou chutí se hodí do bylinkového másla, vaječných pokrmů, pomazánek a nádivek, k ochucení polévek a omáček. Mají-li se zachovat vitamíny, jichž pažitka obsahuje velké množství, neměli bychom ji nikdy tepelně zpracovávat.

    Zjistit více Pažitka