Tymián
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit více
Mrkev a cibuli nakrájíme na čtvrtiny a dáme do mísy. Přidáme stroužky česneku i se slupkou a oloupaný a nakrájený zázvor. Zeleninu opepříme a osolíme. Přisypeme římský kmín. Přidáme stonky tymiánu a olivový olej. Zeleninu dobře promícháme. Vysypeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 180°C na cca 40 minut, dokud zelenina nezměkne.
Když je zelenina upečená, vyndáme stonky tymiánu a vyloupeme česnek ze slupky. Zeleninu přendáme do mixovací nádoby. Přidáme rajčata, lístky petrželi a vodu. Mixujeme do hladka. Rozmixovanou polévka přelijeme do hrnce. Přidáme kokosové mléko, případně i vodu, pokud je polévka stále moc hustá. Polévku dosolíme a opepříme dle chuti. Na závěr přidáme i šťávu z limetky. Sýr Halloumi si nakrájíme na kostky a opečeme na lžíci olivového oleje ze všech stran do zlatova.
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit více