Salát se ztraceným vejcem a pažitkou

Salát se ztraceným vejcem a pažitkou


Ingredience

  • hrst polníčku
  • 6 ředkviček
  • jarní cibulka
  • hrst cherry rajčátek
  • uvařená červená řepa
  • balkánský sýr
  • 2 vejce
  • 1/2 limetky
  • lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hrst pažitky
  • ocet
  • pažitka
  • pepř
  • sůl

Postup

Nejdříve si připravíme zeleninu na salát. Nakrájíme si ředkvičky, jarní cibulku, cherry rajčata a červenou řepu. Nakonec nakrájíme i balkánský sýr na kostky.

Dále si nachystáme zálivku na salát. Tu připravíme smícháním šťávy z limetky, třtinového cukru, olivového oleje a nakrájené pažitky. Zálivku si osolíme, opepříme a dáme stranou.

Vejce si rozklepneme do misky. Do vroucí vody nalijeme trochu octa a lžící uděláme výr. Do něj dáme vejce a necháme jej vařit 3 minuty.

Mezitím si na talíř připravíme salát. Ten se bude skládat z polníčku, ředkviček, červené řepy, rajčátek a jarní cibulky. Zakapeme jej zálivkou a doprostřed položíme naše ztracené vejce. To ještě osolíme, opepříme a posypeme čerstvou pažitkou.

Salát podáváme s opečeným toastem.

  • Pažitka

    Svou jemně cibulovou chutí se hodí do bylinkového másla, vaječných pokrmů, pomazánek a nádivek, k ochucení polévek a omáček. Mají-li se zachovat vitamíny, jichž pažitka obsahuje velké množství, neměli bychom ji nikdy tepelně zpracovávat.

    Zjistit více Pažitka