Shakshuka

Shakshuka


Ingredience

  • ½ lžičky celého římského kmínu
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 2 velké cibule, nakrájené na půlkolečka
  • 1 červená paprika, nakrájené na proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájené na proužky
  • 2 lžičky cukru muscovado
  • 3 bobkové listy
  • 15 snítek tymiánu
  • 2 vrchovaté lžíce nakrájených listů petrželky hladkolisté
  • 2 vrchovaté lžíce nakrájených listů koriandru
  • 6 velkých zralých rajčat nakrájených nahrubo anebo 1 plechovka krájených rajčat
  • špetka kajenského pepře
  • cca 100 ml vody
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr na ozdobení
  • 4 vrchovaté lžíce bílého řeckého jogurtu
  • panenský olivový olej (cca 4 lžíce či dle chuti)

Postup

Ve velké pánvi na sucho orestujte na silném ohni celý římský kmín (2 minuty). Přidejte olej a cibule a opékejte za občasného míchání 5 minut. Vmíchejte papriku, bylinky a cukr a opékejte na silném ohni 5-10 minut.

Do pánve přidejte nakrájené rajčata, špetku kajenského pepře, sůl a pepř dle chuti a na mírném ohni duste zhruba 15 minut. Vodou podlévejte podle potřeby tak, aby směs měla podobnou konzistenci jako omáčka na těstoviny. Určitě směs ochutnejte a případně dochuťte, chuť by měla být výrazná.

Jakmile Vám směs chutná a je udušená, tak vyberte bobkové listy a ve směsi udělejte vařečkou důlky a rozklepněte do nich čerstvá vejce, která osolte. Pánev přiklopte a duste na slabém ohni cca 10 minut, dokud vejce neztuhnou.

Hotovou shakshuku rozdělte na talíře, na každou porci dejte vrchovatou lžíci řeckého jogurtu, pokapejte olivovým olejem a posypte nasekaným koriandrem, případně dalšími bylinkami. Podávejte s čerstvým bílým pečivem.

  • Koriandr

    Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.

    Zjistit více Koriandr