Šťavnatý burger s bylinkami

Šťavnatý burger s bylinkami


Ingredience

  • Suroviny na 4 porce:
  • karamelizovaná cibulka
  • mleté hovězí maso
  • 4 plátky cheddaru
  • bylinkové máslo
  • dip
  • hamburgerové bulky
  • výhonky hrášku
  • Karamelizovaná cibulka
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 5 středně velkých cibulek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 6 větviček tymiánu
  • balsamico
  • sůl
  • pepř
  • Na rozehřátou pánev nalejeme slunečnicový olej. Necháme jej prohřát a nasypeme na něj na jemno nakrájenou cibuli. Pár minut cibulku smažíme na oleji. Postupně ale přidáváme třtinový cukr, tymián a balsamico přičemž stále směs promícháváme. Na závěr osolíme a opepříme dle chuti. Bylinkové máslo
  • 120 g másla
  • pažitka
  • oregano
  • stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • Máslo vytáhneme z lednice a počkáme půl hodinku. Nasekáme pažitku, oregáno a stroužek česneku. Vše vložíme do jedné misky a vidličkou promícháme. Jemně osolíme a opepříme. Máslo naklademe na kus potravinářské fólie, zabalíme a vložíme do lednice. Mleté maso
  • 800 g hovězího krku
  • oregano
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • V řeznictví si necháme čerstvě namlít hovězí krk(nejvhodnější maso na burgery). Maso vložíme do velké mísy, ve které se nám bude dobře míchat. Osolíme, opepříme a přidáme na drobno nasekané čerstvé bylinky(oregáno a majoránka). Vše dobře, ale ne příliž hrubě promícháme. Necháme půl hodiny až hodinu odpočinout. Dip
  • zakysaná smetana
  • bazalka
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • Všechny suroviny promícháme v misce. Než budeme dip potřebovat odložíme jej do led-nice.

Postup

Rozpálíme gril. Z lednice vytáhneme předem připravené bylinkové máslo a nakrájíme jej na cca 5 mm vysoké plátky. Z masa si nejprve připravíme přibližně stejně velké kuličky, do kterých následně uděláme důlky. Do nich vložíme plátky másla a nakonec masem uzavřeme tak, aby nám máslo nevyteklo. Dejte si na tomto kroku záležet. Byla by škoda přijít o šťavnatost, kterou nám máslo zajistí. Jakmile je gril rozpálený tak, že nad ním skoro neudržíte ruku, můžete na něj položit maso. Z každé strany opékáme cca 5 min. Před servírováním na maso položte plátek cheddaru aby se roztekl. Na chvíli vložíme na gril taky bulky, aby byly příjemně křupavé. Aby jste si byli jistí propečením, první burger, který budete mít hotový můžete rozkrojit na půl a uvidíte jak je propečený.

Jakmile máme vše připraveno, můžeme začít skládat. Všechny ostatní komponenty si vytáhneme dopředu z lednice, abychom neztrácely čas a nebyly příliš studené z lednice. Nejprve potřeme bulku dipem, na horní část navíc přidáme karamelizovanou cibulku. Na spodní část bulky položíme maso se sýrem a na něj výhonky hrachu. Nakonec přiklopíme horní částí bulky s dipem a karamelizovanou cibulkou. Burger mírně stlačte, aby se vám komponenty přilepily na sebe a držely při transportu ke strávníkům. Zapomeňte na špejle, které nakonec stejně jen zavazí. Vychutnejte si šťavnatost a chutě jednotlivých surovin, které se k sobě krásně hodí.

 

  • Bazalka

    Patří mezi nejoblíbenější bylinku. Je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Používá se především do zeleninových salátů, těstovin, jídel s rajčaty a pokrmů z masa a ryb. Čerstvá bazalka se přidává až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.

    Zjistit více Bazalka