Tymián
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit víceHusa
Troubu rozehřejeme na 120 stupňů.
Husu omyjeme a očistíme od zbylého peří. Poté osolíme a okmínujeme.
Cibuli a jablka si nakrájíme na větší kousky. Na pánvi necháme rozpustit sádlo a orestujeme na něm cibuli s jablky. Po chvíli dáme do pánve i oloupaný česnek. Přidáme čerstvé bylinky, a to tymián a majoránku. Nakonec dle chuti osolíme a přidáme med. Zamícháme a necháme lehce vychladnout. Husu naplníme směsí jablek s cibulí a dáme do uzavíratelného pekáče. Pečeme zhruba 4-5 hodin. Průběžně kontrolujeme, případně můžeme lehce podlít vodou.
Z piva a medu si připravíme marinádu. Když už je husa měkká, vyndáme ji z trouby. Teplotu si zvýšíme na 170 stupňů a husu si potřeme připravenou marinádou. Necháme ji péci ještě 30 minut a během toho husu potřeme ještě dvakrát. Tímto husa získá krásně zlatou kůrku.
Husu podáváme se zelím a knedlíkem.
Zelí
Na pánvi si rozehřejeme sádlo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Opečeme dozlatova. Směs zaprášíme moukou a asi minutu mícháme. Poté dáme stranou.
Zelí dáme do hrnce, přidáme trochu vody, osolíme a přidáme kmín. Vaříme zhruba 15 minut. Do zelí přidáme opečenou cibuli se slaninou a chvíli povaříme. Nakonec dochutíme cukrem.
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit více