Svatomartinská husa

Svatomartinská husa


Ingredience

  • husa
  • 300 g červené cibule
  • 2 jablka
  • sádlo
  • 100 g medu
  • sůl
  • celý kmín
  • 5 stroužků česneku
  • čerstvá majoránka
  • čerstvý tymián
  • trocha piva
  • lžíce medu
  • sklenice sterilizovaného červeného zelí
  • cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • sádlo
  • sůl
  • lžička drceného kmínu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • cukr na dochucení zelí

Postup

Husa Troubu rozehřejeme na 120 stupňů. Husu omyjeme a očistíme od zbylého peří. Poté osolíme a okmínujeme. Cibuli a jablka si nakrájíme na větší kousky. Na pánvi necháme rozpustit sádlo a orestujeme na něm cibuli s jablky. Po chvíli dáme do pánve i oloupaný česnek. Přidáme čerstvé bylinky, a to tymián a majoránku. Nakonec dle chuti osolíme a přidáme med. Zamícháme a necháme lehce vychladnout. Husu naplníme směsí jablek s cibulí a dáme do uzavíratelného pekáče. Pečeme zhruba 4-5 hodin. Průběžně kontrolujeme, případně můžeme lehce podlít vodou. Z piva a medu si připravíme marinádu. Když už je husa měkká, vyndáme ji z trouby. Teplotu si zvýšíme na 170 stupňů a husu si potřeme připravenou marinádou. Necháme ji péci ještě 30 minut a během toho husu potřeme ještě dvakrát. Tímto husa získá krásně zlatou kůrku. Husu podáváme se zelím a knedlíkem.   Zelí Na pánvi si rozehřejeme sádlo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu. Opečeme dozlatova. Směs zaprášíme moukou a asi minutu mícháme. Poté dáme stranou. Zelí dáme do hrnce, přidáme trochu vody, osolíme a přidáme kmín. Vaříme zhruba 15 minut. Do zelí přidáme opečenou cibuli se slaninou a chvíli povaříme. Nakonec dochutíme cukrem.  
  • Tymián

    Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.

    Zjistit více Tymián