Valašská kyselica

Valašská kyselica


Ingredience

  • balíček kysaného zelí (500 g)
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g slaniny
  • 3 brambory
  • klobása
  • cibule
  • majoránka
  • lžíce másla
  • sůl
  • kmín
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření

Postup

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem do měkka (brambory vždy vaříme zvlášť, jelikož by se nám společně se zelím neuvařily a zůstaly by tvrdé).

Mezitím si oloupeme a nakrájíme najemno cibuli, nakrájíme slaninu a klobásu na kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a necháme opéct cibuli se slaninou. Když už je cibule téměř dozlatova, přidáme i nakrájenou klobásu.

Zelí scedíme a můžeme trochu pokrájet. Přidáme jej do hrnce s cibulí a zalijeme vodou z vaření brambor, případně přilijeme ještě další vroucí vodu (podle hustoty). Polévku osolíme, přidáme bobkové listy a nové koření. Vaříme do změknutí zelí. Poté do hrnce přidáme uvařené brambory, nasekanou majoránku a zakysanou smetanu. Necháme ještě cca 5 minut lehce povařit.

  • Majoránka

    Čerstvá majoránka překvapí svou jemnou chutí. Výborně se hodí ke skopovému, hovězímu i vepřovému masu, skvěle se doplňuje s chutí česneku. Majoránka se používá ke kořenění vydatných pokrmů, jako jsou jídla z jednoho hrnce.

    Zjistit více Majoránka