Vietnamská polévka Phở Bo

Vietnamská polévka Phở Bo


Ingredience

  • 1 kg morkové kosti
  • 500 g hovězí kosti masové
  • 400 g hovězí žebra
  • 1 badyán
  • 1 celá skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 větší cibule
  • kousek zázvoru (cca 5 cm)
  • sůl
  • lžíce třinového cukru
  • 200 g falešné hovězí svíčkové
  • široké rýžové nudle
  • červená cibule
  • 2 jarní cibulky
  • mungo klíčky
  • chilli paprička
  • čerstvý koriandr
  • čerstvá perila
  • limetka
  • rybí omáčka na dochucení

Postup

Cibuli si oloupeme a rozpůlíme napůl společně se zázvorem, který ale necháme i se slupkou. Do pánve dáme badyán, skořici, hřebíček, cibuli a zázvor, orestujeme, aby se nám koření rozvonělo a cibule se zázvorem opekli. Přendáme do misky a dáme stranou. Nyní si pořádně omyjeme kosti a žebra. Dáme do velkého hrnce, zalijeme vodou a necháme vařit zhruba 8 minut. Až se nám začne tvořit pěna, vodu vylijeme a kosti (i hrnec) opět omyjeme. Znovu dáme do hrnce, zalijeme čistou vodou a dáme vařit. Tento proces opakujeme 2-3x, aby byl vývar čirý a během vaření se nám už pěna netvořila. Po tomto procesu dáme kosti vařit do čisté vody a přidáme k nim opečené koření s cibulí a zázvorem. Osolíme a přidáme cukr. Vývar nyní vaříme na mírném plameni 5-6 hodin. Jestli se bude během vaření příliš odpařovat voda, dolijeme ji. Z uvařeného vývaru vyndáme veškeré kosti a přecedíme. Jelikož potřebujeme nakrájet syrové hovězí maso na velmi tenké plátky, je dobré si jej dát na 30 minut do mrazáku. Nudle do této polévky kupujeme široké rýžové. Nejdříve je na 30 minut namočíme do vlažné vody. Poté scedíme a vaříme ve vroucí vodě pár minut. Nezapomeňte je pak propláchnout studenou vodou, aby se nám nelepily. Červenou cibuli nakrájíme na tenká půl kolečka a necháme asi 20 minut ve vlažné vodě, aby cibule ztratila ostrost a lehce změkla. Jarní cibulku a chilli nakrájíme na plátky. Koriandr a perilu krájíme najemno. Nyní je čas na servírování. Do velké misky dáme nudle, mungo klíčky, červenou cibuli a jarní cibulku. Na to naskládáme na velmi tenké plátky nakrájenou falešnou svíčkovou. Posypeme koriandrem, perilou a chilli. Vše (především maso) zalijeme vroucím vývarem. Dle chuti si přidáme limetku a rybí omáčku. Podáváme do větší mísy a při jídle kombinujeme hůlky a lžíci.
  • Koriandr

    Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.

    Zjistit více Koriandr