Sladkokyselá chilli omáčka
Ingredience
- 3 ks sladké červené papriky
- 3 ks sladké žluté papriky
- 25 plodů chilli papriček
- palička česneku
- lžíce sušené mleté sladké papriky
- 300 ml octu
- 500 g třtinového cukru
- lžíce sojové omáčky
- 2 limetky
- 300 ml vody
Postup
Začneme krájením všech hlavních surovin. Červenou a žlutou sladkou papriku nakrájíme nahrubo, na jemno nakrájíme chilli papričky a česnek. Rozehřejeme si sporák a připravíme si velký hrnec. Postupně do hrnce vložíme všechny nakrájené suroviny. Necháme chvíli opražit a přidáváme mletou sladkou červenou papriku, vodu, ocet a pořádně promícháme. Jakmile je celá směs dobře prohřátá, přidáme třtinový cukr. Dobře jej rozmícháme a vaříme ještě hodinu. Po hodině vaření vymačkáme do hrnce 2 limety a přidáme také sójovou omáčku. Mixujeme tyčovým, nebo jiným mixérem do ideální hladké konzistence. Myslete na to, že omáčka po vychladnutí ještě více ztuhne.
Hotovou omáčku zavřete do sklenic a ideálně zavařte. Díky octu, který nám dodal chuť máme zaručenou také dlouhou výdrž, protože taky mimo jiné také skvělý konzervant.
Omáčka se hodí k masu, nudlím, rýži, rybám nebo mořským plodům.