Sladkokyselá chilli omáčka

Sladkokyselá chilli omáčka


Ingredience

  • 3 ks sladké červené papriky
  • 3 ks sladké žluté papriky
  • 25 plodů chilli papriček
  • palička česneku
  • lžíce sušené mleté sladké papriky
  • 300 ml octu
  • 500 g třtinového cukru
  • lžíce sojové omáčky
  • 2 limetky
  • 300 ml vody

Postup

Začneme krájením všech hlavních surovin. Červenou a žlutou sladkou papriku nakrájíme nahrubo, na jemno nakrájíme chilli papričky a česnek. Rozehřejeme si sporák a připravíme si velký hrnec. Postupně do hrnce vložíme všechny nakrájené suroviny. Necháme chvíli opražit a přidáváme mletou sladkou červenou papriku, vodu, ocet a pořádně promícháme. Jakmile je celá směs dobře prohřátá, přidáme třtinový cukr. Dobře jej rozmícháme a vaříme ještě hodinu. Po hodině vaření vymačkáme do hrnce 2 limety a přidáme také sójovou omáčku. Mixujeme tyčovým, nebo jiným mixérem do ideální hladké konzistence. Myslete na to, že omáčka po vychladnutí ještě více ztuhne.

Hotovou omáčku zavřete do sklenic a ideálně zavařte. Díky octu, který nám dodal chuť máme zaručenou také dlouhou výdrž, protože taky mimo jiné také skvělý konzervant.

Omáčka se hodí k masu, nudlím, rýži, rybám nebo mořským plodům.

  • Chilli papričky

    Plody jsou vhodné pro přímou konzumaci. Pálivost dosahuje 15 000 SHU. Nejpálivější jsou žebra a semínka papriček. Čerstvé chilli papričky jsou mnohonásobně pikantnější než sušené, nebo v prášku. Čím déle se vaří, tím je výsledný pokrm pikantnější, proto je lepší přidávat je až na konci vaření.

    Zjistit více Chilli papričky