Valašská kyselica

Valašská kyselica


Ingredience

  • balíček kysaného zelí (500 g)
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g slaniny
  • 3 brambory
  • klobása
  • cibule
  • majoránka
  • lžíce másla
  • sůl
  • kmín
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření

Procedure

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Dáme vařit do osolené vody s kmínem do měkka (brambory vždy vaříme zvlášť, jelikož by se nám společně se zelím neuvařily a zůstaly by tvrdé).

Mezitím si oloupeme a nakrájíme najemno cibuli, nakrájíme slaninu a klobásu na kolečka. V hrnci si rozpustíme máslo a necháme opéct cibuli se slaninou. Když už je cibule téměř dozlatova, přidáme i nakrájenou klobásu.

Zelí scedíme a můžeme trochu pokrájet. Přidáme jej do hrnce s cibulí a zalijeme vodou z vaření brambor, případně přilijeme ještě další vroucí vodu (podle hustoty). Polévku osolíme, přidáme bobkové listy a nové koření. Vaříme do změknutí zelí. Poté do hrnce přidáme uvařené brambory, nasekanou majoránku a zakysanou smetanu. Necháme ještě cca 5 minut lehce povařit.

  • Marjoram

    Fresh marjoram surprises diners with its delicate taste. It pairs well with mutton, beef, and pork and shines when combined with the taste of garlic. Marjoram is most often used to season hearty dishes, such as one-pot meals.

    Find out more Marjoram