Knedlíčky Gyoza

Knedlíčky Gyoza


Ingredience

  • Těsto:
  • 230 g hladké mouky
  • 130 ml vroucí vody
  • pár kapek sezamového (praženého) oleje
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 0,5 lžičky soli
  • Náplň:
  • 400 g mleté vepřové krkovice
  • 10 ks krevet (čerstvé či mražené, očištěné a nakrájené na kousky)
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • chilli papričku nakrájenou nadrobno (bez semínek)
  • 2 ks jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • kousek zázvoru nasekaný nadrobno
  • Omáčka k namáčení:
  • sojovou omáčku a rýžový ocet
  • hrst nasekaného koriandru
  • Během přípravy budu ještě potřebovat:
  • rostlinný olej, např. řepkový
  • sezamový olej (pražený)
  • vodu

Procedure

Těsto:

Pokud máme kuchyňský robot:

Do mísy robotu dáme mouku, škrob, sůl, sezamový olej, robot zapneme (hnětací hák) a zalijeme vroucí vodou. Hněteme dokud se nevypracuje hladké těsto.

Pokud robot nemáme:

Do větší mísy dáme mouku, škrob, sůl a sezamový olej. Zalijeme vroucí vodou a ihned důkladně hněteme vařečkou a důkladně zapracujeme horkou vodu tak, aby se nám v těstě netvořili hrudky. Hněteme dokud se nevypracuje hladké těsto.

Těsto vložíme do sáčku nebo folie a necháme cca 0,5 hodiny odpočívat na lince.

Náplň:

Všechny ingredience důkladně promícháme v míse. Masovou směs můžeme ochutnat tak, že z kousku směsi si na pánvi osmažíme malou placičku. Můžeme pak ještě přidat sůl, pepř či ústřicovou omáčku nebo chilli, podle chuti.

 

Z těsta si vyválíme placičky tenké cca 2 mm o průměru cca 6-8 cm. Pokud se těsto lepí na váleček, posypeme si desku i placičky zlehka moukou. Vyválenou placičku si dáme do dlaně, doprostřed dáme 1 vrchovatou lžičku náplně a okraje placičky potřeme prstem namočeným ve vodě. Placičku si přehneme napůl a dobře zmáčkneme těsto po obvodu k sobě, a pak okraj nařasíme.

Na nepřilnavou pánev si dáme na každou várku knedlíčků (celkem cca 3 várky, dle velikosti pánve) lžičku rostlinného oleje a půl lžičky sezamového oleje, až je pánev středně horká umístíme do ní knedlíčky tak, aby se nedotýkaly. Opékáme je a neustále hlídáme, dokud nemají zlatavý spodek a kontrolujeme, aby se nám nespálily. Když jsou zespodu zlatavé, nalijeme do pánve cca 0,5-1 dcl vody (dle velikosti pánve), ihned zakryjeme pokličkou a na mírném ohni knedlíčky napařujeme, dokud se nevypaří téměř veškerá voda.

Omáčka k namáčení:

Knedlíčky podáváme posypané čerstvým koriandrem nasekaným nahrubo a namáčíme si je do omáčky smíchané v poměru 1:1 ze sójové omáčky (např. čínská světlá) a rýžového octa a zamícháme společně s 1 lžící nasekaného koriandru.

  • Coriander

    This herb is used in various meat and exotic dishes, particularly curries. Due to its distinctive aroma, it is most used in Asian and Mexican cuisine.

    Find out more Coriander