Shakshuka

Shakshuka


Ingredience

  • ½ lžičky celého římského kmínu
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 2 velké cibule, nakrájené na půlkolečka
  • 1 červená paprika, nakrájené na proužky
  • 1 žlutá paprika, nakrájené na proužky
  • 2 lžičky cukru muscovado
  • 3 bobkové listy
  • 15 snítek tymiánu
  • 2 vrchovaté lžíce nakrájených listů petrželky hladkolisté
  • 2 vrchovaté lžíce nakrájených listů koriandru
  • 6 velkých zralých rajčat nakrájených nahrubo anebo 1 plechovka krájených rajčat
  • špetka kajenského pepře
  • cca 100 ml vody
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr na ozdobení
  • 4 vrchovaté lžíce bílého řeckého jogurtu
  • panenský olivový olej (cca 4 lžíce či dle chuti)

Procedure

Ve velké pánvi na sucho orestujte na silném ohni celý římský kmín (2 minuty). Přidejte olej a cibule a opékejte za občasného míchání 5 minut. Vmíchejte papriku, bylinky a cukr a opékejte na silném ohni 5-10 minut.

Do pánve přidejte nakrájené rajčata, špetku kajenského pepře, sůl a pepř dle chuti a na mírném ohni duste zhruba 15 minut. Vodou podlévejte podle potřeby tak, aby směs měla podobnou konzistenci jako omáčka na těstoviny. Určitě směs ochutnejte a případně dochuťte, chuť by měla být výrazná.

Jakmile Vám směs chutná a je udušená, tak vyberte bobkové listy a ve směsi udělejte vařečkou důlky a rozklepněte do nich čerstvá vejce, která osolte. Pánev přiklopte a duste na slabém ohni cca 10 minut, dokud vejce neztuhnou.

Hotovou shakshuku rozdělte na talíře, na každou porci dejte vrchovatou lžíci řeckého jogurtu, pokapejte olivovým olejem a posypte nasekaným koriandrem, případně dalšími bylinkami. Podávejte s čerstvým bílým pečivem.

  • Coriander

    This herb is used in various meat and exotic dishes, particularly curries. Due to its distinctive aroma, it is most used in Asian and Mexican cuisine.

    Find out more Coriander