Burger s čerstvou bazalkou
Ingredience
- 500 g hovězí přední
- 1 vajíčko
- 1 lžička hořčice
- hrst nasekané bazalky
- 4 hamburgerové bulky
- 200 ml zakysané smetany
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžíce na jemno nasekané bazalky
- 1 stroužek česneku
- polníček
- 4 plátky cheddaru
- 8 plátků slaniny
- sůl pepř
Postup
Nejprve připravíme maso na burgery. Do větší mísy vložíme čerstvě namleté hovězí přední. Ideálně by mělo obsahovat cca 30 % tuku. Maso si nejlépe namelte sami. Jestli nemáte k dispozici mlýnek, nechejte si namlít maso přímo u řezníka. Do takto připraveného masa rozklepneme vejce, přidáme hořčici, čerstvou na drobno nasekanou bazalku, sůl a pepř. Vše dobře, ale citlivě promícháme. Vytvoříme 4 ks burgerů. Maso necháme 10 minut odležet v lednici.
Pozornost věnujte také pečivu, které budete používat na hamburger. Doporučujeme vybrat spíše hutnější bulky, které vám budou vyhovovat jak chutí, tak konzistencí a velikostí. Nedoporučujeme sladké a měkké bulky, které se rychle rozmočí šťávou z masa a následně se rozpadají.
Pro přípravu dipu nám postačí středně velká miska, do které si dáme zakysanou smetanu, kurkumu, bazalku a na závěr prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme.
Připravíme si polníček, cheddar a slaninu. Rozděláme gril a vytáhneme maso z lednice. Jakmile máme gril rozžhavený, vložíme na něj Burgery. Opékáme z každé strany cca 10 minut. Těsně před jejich dokončením přidáme na gril slaninu a rozkrojenou bulku, kterou také opékáme z obou stran. Na téměř hotové burgery položíme plátky cheddaru, aby se nám krásně roztekl. Vše pečlivě sledujeme a otáčíme, abychom burgery nevysušili a hlavně nespálili. Jakmile máme vše hotovo, namažeme dip na bulky, přidáme maso, slaninu, polníček a přimáčkneme tak, aby nám vše drželo pohromadě.