Burger s čerstvou bazalkou

Burger s čerstvou bazalkou


Ingredience

  • 500 g hovězí přední
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička hořčice
  • hrst nasekané bazalky
  • 4 hamburgerové bulky
  • 200 ml zakysané smetany
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce na jemno nasekané bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • polníček
  • 4 plátky cheddaru
  • 8 plátků slaniny
  • sůl pepř

Postup

Nejprve připravíme maso na burgery. Do větší mísy vložíme čerstvě namleté hovězí přední. Ideálně by mělo obsahovat cca 30 % tuku. Maso si nejlépe namelte sami. Jestli nemáte k dispozici mlýnek, nechejte si namlít  maso přímo u řezníka. Do takto připraveného masa rozklepneme vejce, přidáme hořčici, čerstvou na drobno nasekanou bazalku, sůl a pepř. Vše dobře, ale citlivě promícháme. Vytvoříme 4 ks burgerů. Maso necháme 10 minut odležet v lednici. Pozornost věnujte také pečivu, které budete používat na hamburger. Doporučujeme vybrat spíše hutnější bulky, které vám budou vyhovovat jak chutí, tak konzistencí a velikostí. Nedoporučujeme sladké a měkké bulky, které se rychle rozmočí šťávou z masa a následně se rozpadají. Pro přípravu dipu nám postačí středně velká miska, do které si dáme zakysanou smetanu, kurkumu, bazalku a na závěr prolisovaný česnek. Vše dobře promícháme. Připravíme si polníček, cheddar a slaninu. Rozděláme gril a vytáhneme maso z lednice. Jakmile máme gril rozžhavený, vložíme na něj Burgery. Opékáme z každé strany cca 10 minut. Těsně před jejich dokončením přidáme na gril slaninu a rozkrojenou bulku, kterou také opékáme z obou stran. Na téměř hotové burgery položíme plátky cheddaru, aby se nám krásně roztekl.  Vše pečlivě sledujeme a otáčíme, abychom burgery nevysušili a hlavně nespálili. Jakmile máme vše hotovo, namažeme dip na bulky, přidáme maso, slaninu, polníček a přimáčkneme tak, aby nám vše drželo pohromadě.
  • Bazalka

    Patří mezi nejoblíbenější bylinku. Je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Používá se především do zeleninových salátů, těstovin, jídel s rajčaty a pokrmů z masa a ryb. Čerstvá bazalka se přidává až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.

    Zjistit více Bazalka