Bylinkové zmrzliny

Bylinkové zmrzliny


Ingredience

    Na bazalkovou zmrzlinu:
  • 200 ml kokosového mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hrst bazalky
  • 5 žloutků
  • 1/4 hrnku a 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • Na Mátovo-meduňkovou zmrzlinu
  • 300 ml vody
  • 120 g krupicového cukru
  • hrst máty
  • hrst meduňky
  • šťáva ze dvou limet
  • borůvky

Postup

Bazalková zmrzlina:

Bazalku otrháme a nasekáme na kousky. Do hrnce si dáme kokosové mléko a smetanu ke šlehání. Přivedeme k varu a přidáme bazalku. Odděláme z plotny a necháme 30minut stranou. Poté směs rozmixujeme a přecedíme přes síto. Takto připravenou směs dáme opět na plotnu, přidáme 1/4 hrnku cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.

Žloutky s lžící cukru prošleháme. Když je cukr v hrnci rozpuštěný, velmi pomalu tuto směs přilíváme ke žloutkům a stále šleháme. Nakonec směs dáme opět do hrnce, zahřejeme na teplotu 82 stupňů a necháme lehce vychladnout. Nalijeme do nádoby na zmrzlinu a dáme do mrazáku alespoň na 4 hodiny.

 

Mátovo-meduňková zmrzlina:

Vodu, cukr, mátu a meduňku dáme do hrnce a přivedeme k varu. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté necháme směs vychladnout. Do hrnce přidáme limetovou šťávu a přecedíme. Do nádob na zmrzlinu dáme lístky bylinek a borůvky. Nalijeme připravenou směs a necháme alespoň 4 hodiny v mrazáku.

 

  • Bazalka

    Patří mezi nejoblíbenější bylinku. Je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Používá se především do zeleninových salátů, těstovin, jídel s rajčaty a pokrmů z masa a ryb. Čerstvá bazalka se přidává až nakonec, aby neztratila svou specifickou chuť.

    Zjistit více Bazalka