Bylinkové zmrzliny
Ingredience
Na bazalkovou zmrzlinu:
- 200 ml kokosového mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- hrst bazalky
- 5 žloutků
- 1/4 hrnku a 1 polévková lžíce třtinového cukru
Na Mátovo-meduňkovou zmrzlinu
- 300 ml vody
- 120 g krupicového cukru
- hrst máty
- hrst meduňky
- šťáva ze dvou limet
- borůvky
Postup
Bazalková zmrzlina:
Bazalku otrháme a nasekáme na kousky. Do hrnce si dáme kokosové mléko a smetanu ke šlehání. Přivedeme k varu a přidáme bazalku. Odděláme z plotny a necháme 30minut stranou. Poté směs rozmixujeme a přecedíme přes síto. Takto připravenou směs dáme opět na plotnu, přidáme 1/4 hrnku cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
Žloutky s lžící cukru prošleháme. Když je cukr v hrnci rozpuštěný, velmi pomalu tuto směs přilíváme ke žloutkům a stále šleháme. Nakonec směs dáme opět do hrnce, zahřejeme na teplotu 82 stupňů a necháme lehce vychladnout. Nalijeme do nádoby na zmrzlinu a dáme do mrazáku alespoň na 4 hodiny.
Mátovo-meduňková zmrzlina:
Vodu, cukr, mátu a meduňku dáme do hrnce a přivedeme k varu. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté necháme směs vychladnout. Do hrnce přidáme limetovou šťávu a přecedíme. Do nádob na zmrzlinu dáme lístky bylinek a borůvky. Nalijeme připravenou směs a necháme alespoň 4 hodiny v mrazáku.