Foccaccia

Foccaccia


Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 25 g čerstvého droždí
  • 400 ml vlažné vody
  • čerstvý tymián
  • černé a zelené olivy
  • hrubozrnná sůl

Postup

Nejprve si zpracujeme těsto na foccacciu. Do mísy dáme mouku, sůl, rozdrobené droždí a lehce promícháme. Přidáme vodu a zpracujeme buď pomocí robotu nebo ručně hladké těsto. Lehce zasypeme moukou a mísu zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Takto nakynuté těsto si přemístíme na vál posypaný moukou. Do těsta si zapracujeme nasekaný tymián a olivy. Připravíme si plech a pokapeme jej olivovým olejem. Na něj dáme těsto a rukama roztáhneme po celé ploše plechu. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Nyní do těsta uděláme prsty důlky, pokapeme olivovým olejem, přidáme ještě trochu tymiánu. Nakonec posypeme hrubozrnnou solí. Foccacciu pečeme na 200 stupňů cca 20 minut.

  • Tymián

    Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.

    Zjistit více Tymián