Tymián
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit více
Nejprve si zpracujeme těsto na focacciu. Do mísy dáme mouku, sůl, rozdrobené droždí a lehce promícháme. Přidáme vodu a zpracujeme buď pomocí robotu nebo ručně hladké těsto. Lehce zasypeme moukou a mísu zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme na teplém místě kynout zhruba 2 hodiny nebo dokud těsto nezdvojnásobí objem.
Takto nakynuté těsto si přemístíme na vál posypaný moukou. Do těsta si zapracujeme nasekaný tymián a olivy. Připravíme si plech a pokapeme jej olivovým olejem. Na něj dáme těsto a rukama roztáhneme po celé ploše plechu. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout. Nyní do těsta uděláme prsty důlky, pokapeme olivovým olejem, přidáme ještě trochu tymiánu. Nakonec posypeme hrubozrnnou solí. Focacciu pečeme na 200 stupňů cca 20 minut.
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit více