Tymián
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit více
Dobře připravená panenka je sázka na jistotu. A co takhle ji doplnit skvělým salátem? Zásadní na začátku je panenku dobře očistit. Následně si připravíme bylinky na naložení. Použijeme tymián a majoránku. Nejprve maso nasolíme a opepříme z obou stran. Pro lepší chuť potřeme olivovým olejem. Panenku obalíme do najemno nasekaných bylinek a necháme 2 hodiny nasát vůni bylinek v lednici.
Připravíme si zálivku na salát, kterou použijeme později. Smícháme dijonskou hořčici (2 lžíce), olivový olej (lžíci), limetu, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.
Pomalu se dáme do salátu. Nejprve si omyjeme rukolu a listy červené řepy. Po tom nakrájíme avokádo a přidáme jej ke směsi salátů. Přidáme lístky máty a Thajské bazalky, které na hrubo roztrháme. V tomto čase taky můžeme šoupnout na gril panenku, kterou nechejte nejprve chvíli na vzduchu ať získá okolní teplotu. Maso opékejte 8 minut z každé strany. Jakmile je maso na grilu, nahoďte na něj taky rozpálit litinovou pánev. Můžete rovnou taky rozkrojit všechny rajčata na půl. Posolte pánev hrubozrnnou solí a položte na ni poloviny rajčat rovnou plochou. Rajčata budeme opékat cca 15 minut bez jakékoliv manipulace.
Pomalu se vám dodělává panenka a mezitím dokončíme salát. Přidáme do něj ručně roztrhanou fetu a nakonec zálivku a opatrně promícháme. Vytáhneme panenku a necháme ji minutku odpočinout. Z grilu sundáme rajčata a přidáme je do salátu. Nakrájíme panenku na cca 1 cm silné pásky a můžeme servírovat.
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.
Zjistit více