Salát s grilovanými rajčaty a bylinkovou panenkou

Salát s grilovanými rajčaty a bylinkovou panenkou


Ingredience

    Suroviny na salát:
  • 500 g rajčat
  • směs salátových listů (rukola, červená řepa)
  • hrst thajské bazalky
  • hrst máty
  • avokádo
  • feta
  • špetka hrubozrnné soli
  • Suroviny na zálivku:
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • lžíce olivového oleje
  • limetka
  • sůl
  • pepř
  • Suroviny na maso:
  • vepřová panenka
  • hrst tymiánu
  • hrst majoránky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Postup

Dobře připravená panenka je sázka na jistotu. A co takhle ji doplnit skvělým salátem? Zásadní na začátku je panenku dobře očistit. Následně si připravíme bylinky na naložení. Použijeme tymián a majoránku. Nejprve maso nasolíme a opepříme z obou stran. Pro lepší chuť potřeme olivovým olejem. Panenku obalíme do najemno nasekaných bylinek a necháme 2 hodiny nasát vůni bylinek v lednici.

Připravíme si zálivku na salát, kterou použijeme později. Smícháme dijonskou hořčici (2 lžíce), olivový olej (lžíci), limetu, sůl a pepř. Vše dobře promícháme.

Pomalu se dáme do salátu. Nejprve si omyjeme rukolu a listy červené řepy. Po tom nakrájíme avokádo a přidáme jej ke směsi salátů. Přidáme lístky máty a Thajské bazalky, které na hrubo roztrháme. V tomto čase taky můžeme šoupnout na gril panenku, kterou nechejte nejprve chvíli na vzduchu ať získá okolní teplotu. Maso opékejte 8 minut z každé strany. Jakmile je maso na grilu, nahoďte na něj taky rozpálit litinovou pánev. Můžete rovnou taky rozkrojit všechny rajčata na půl. Posolte pánev hrubozrnnou solí a položte na ni poloviny rajčat rovnou plochou. Rajčata budeme opékat cca 15 minut bez jakékoliv manipulace.

Pomalu se vám dodělává panenka a mezitím dokončíme salát. Přidáme do něj ručně roztrhanou fetu a nakonec zálivku a opatrně promícháme. Vytáhneme panenku a necháme ji minutku odpočinout. Z grilu sundáme rajčata a přidáme je do salátu. Nakrájíme panenku na cca 1 cm silné pásky a můžeme servírovat.

  • Tymián

    Pro svou výraznou chuť a vůni se používá k přípravě zvěřiny, ryb, drůbeže, sekaných mas, nádivek, paštik, dušené zeleniny, polévek a omáček. Tymián by se měl dlouho vařit s ostatními přísadami. Jídlu dodává pikantní příchuť.

    Zjistit více Tymián