Kuřecí paštika s rozmarýnem a tymiánem

Kuřecí paštika s rozmarýnem a tymiánem


Ingredience

  • 700 g kuřecích jater
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • čerstvý tymián
  • čerstvý rozmarýn
  • 100 ml portského vína
  • 200 ml smetany ke šlehání (31-33%)
  • 150 g másla + na zalívání paštiky
  • hrst mandlí
  • sůl a pepř

Postup

Játra umyjeme a očistíme. Nakrájíme na menší kousky. V pánvi necháme rozehřát přepuštěné máslo. Vložíme připravená játra. Z větviček tymiánu otrháme lístky, rozmarýn nasekáme najemno a vložíme do pánve. Cibuli si nakrájíme najemno, česnek na plátky. Když jsou játra zatažená, vložíme cibuli a česnek. Necháme opéct dozlatova.

Poté do pánve nalijeme víno a necháme vyvařit. Stáhneme z plotny a přilijeme smetanu ke šlehání. Vše vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. Směs osolíme a opepříme. Postupně přidáváme (na 4x) kousky másla. Vždy pořádně promixujeme. Na závěr dle chuti případně dochutíme.

Do připravené paštiky přidáme nasekané mandle. Čisté skleničky plníme paštikou. Nahoru položíme kousek tymiánu a celé mandle. Zalijeme rozpuštěným máslem. Dáme do lednice vychladit alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.

Pokud bychom paštiku konzumovali ihned ten den, zalívat máslem není potřeba.

  • Rozmarýn

    Vynikající přísada zejména do masitých pokrmů ze zvěřiny, drůbeže, z jehněčího či vepřového masa. Výborně doplňuje chuť pečených a grilovaných ryb. V kuchyni se používají pouze zelené lístky bez větviček. Rozmarýn se také pokládá přímo na uhlí, aby maso získalo rozmarýnové aroma.

    Zjistit více Rozmarýn