Kuřecí paštika s rozmarýnem a tymiánem
Ingredience
- 700 g kuřecích jater
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce přepuštěného másla
- čerstvý tymián
- čerstvý rozmarýn
- 100 ml portského vína
- 200 ml smetany ke šlehání (31-33%)
- 150 g másla + na zalívání paštiky
- hrst mandlí
- sůl a pepř
Postup
Játra umyjeme a očistíme. Nakrájíme na menší kousky. V pánvi necháme rozehřát přepuštěné máslo. Vložíme připravená játra. Z větviček tymiánu otrháme lístky, rozmarýn nasekáme najemno a vložíme do pánve. Cibuli si nakrájíme najemno, česnek na plátky. Když jsou játra zatažená, vložíme cibuli a česnek. Necháme opéct dozlatova.
Poté do pánve nalijeme víno a necháme vyvařit. Stáhneme z plotny a přilijeme smetanu ke šlehání. Vše vložíme do mixéru a mixujeme do hladka. Směs osolíme a opepříme. Postupně přidáváme (na 4x) kousky másla. Vždy pořádně promixujeme. Na závěr dle chuti případně dochutíme.
Do připravené paštiky přidáme nasekané mandle. Čisté skleničky plníme paštikou. Nahoru položíme kousek tymiánu a celé mandle. Zalijeme rozpuštěným máslem. Dáme do lednice vychladit alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.
Pokud bychom paštiku konzumovali ihned ten den, zalívat máslem není potřeba.