Knedlíčky Gyoza

Knedlíčky Gyoza


Ingredience

  • Těsto:
  • 230 g hladké mouky
  • 130 ml vroucí vody
  • pár kapek sezamového (praženého) oleje
  • 25 g kukuřičného škrobu
  • 0,5 lžičky soli
  • Náplň:
  • 400 g mleté vepřové krkovice
  • 10 ks krevet (čerstvé či mražené, očištěné a nakrájené na kousky)
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • chilli papričku nakrájenou nadrobno (bez semínek)
  • 2 ks jarní cibulky nakrájené nadrobno
  • kousek zázvoru nasekaný nadrobno
  • Omáčka k namáčení:
  • sojovou omáčku a rýžový ocet
  • hrst nasekaného koriandru
  • Během přípravy budu ještě potřebovat:
  • rostlinný olej, např. řepkový
  • sezamový olej (pražený)
  • vodu

Postup

Těsto:

Pokud máme kuchyňský robot:

Do mísy robotu dáme mouku, škrob, sůl, sezamový olej, robot zapneme (hnětací hák) a zalijeme vroucí vodou. Hněteme dokud se nevypracuje hladké těsto.

Pokud robot nemáme:

Do větší mísy dáme mouku, škrob, sůl a sezamový olej. Zalijeme vroucí vodou a ihned důkladně hněteme vařečkou a důkladně zapracujeme horkou vodu tak, aby se nám v těstě netvořili hrudky. Hněteme dokud se nevypracuje hladké těsto.

Těsto vložíme do sáčku nebo folie a necháme cca 0,5 hodiny odpočívat na lince.

Náplň:

Všechny ingredience důkladně promícháme v míse. Masovou směs můžeme ochutnat tak, že z kousku směsi si na pánvi osmažíme malou placičku. Můžeme pak ještě přidat sůl, pepř či ústřicovou omáčku nebo chilli, podle chuti.

 

Z těsta si vyválíme placičky tenké cca 2 mm o průměru cca 6-8 cm. Pokud se těsto lepí na váleček, posypeme si desku i placičky zlehka moukou. Vyválenou placičku si dáme do dlaně, doprostřed dáme 1 vrchovatou lžičku náplně a okraje placičky potřeme prstem namočeným ve vodě. Placičku si přehneme napůl a dobře zmáčkneme těsto po obvodu k sobě, a pak okraj nařasíme.

Na nepřilnavou pánev si dáme na každou várku knedlíčků (celkem cca 3 várky, dle velikosti pánve) lžičku rostlinného oleje a půl lžičky sezamového oleje, až je pánev středně horká umístíme do ní knedlíčky tak, aby se nedotýkaly. Opékáme je a neustále hlídáme, dokud nemají zlatavý spodek a kontrolujeme, aby se nám nespálily. Když jsou zespodu zlatavé, nalijeme do pánve cca 0,5-1 dcl vody (dle velikosti pánve), ihned zakryjeme pokličkou a na mírném ohni knedlíčky napařujeme, dokud se nevypaří téměř veškerá voda.

Omáčka k namáčení:

Knedlíčky podáváme posypané čerstvým koriandrem nasekaným nahrubo a namáčíme si je do omáčky smíchané v poměru 1:1 ze sójové omáčky (např. čínská světlá) a rýžového octa a zamícháme společně s 1 lžící nasekaného koriandru.

  • Koriandr

    Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.

    Zjistit více Koriandr