Koriandr
Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.
Zjistit více
Těsto:
Pokud máme kuchyňský robot:
Do mísy robotu dáme mouku, škrob, sůl, sezamový olej, robot zapneme (hnětací hák) a zalijeme vroucí vodou. Hněteme dokud se nevypracuje hladké těsto.
Pokud robot nemáme:
Do větší mísy dáme mouku, škrob, sůl a sezamový olej. Zalijeme vroucí vodou a ihned důkladně hněteme vařečkou a důkladně zapracujeme horkou vodu tak, aby se nám v těstě netvořili hrudky. Hněteme dokud se nevypracuje hladké těsto.
Těsto vložíme do sáčku nebo folie a necháme cca 0,5 hodiny odpočívat na lince.
Náplň:
Všechny ingredience důkladně promícháme v míse. Masovou směs můžeme ochutnat tak, že z kousku směsi si na pánvi osmažíme malou placičku. Můžeme pak ještě přidat sůl, pepř či ústřicovou omáčku nebo chilli, podle chuti.
Z těsta si vyválíme placičky tenké cca 2 mm o průměru cca 6-8 cm. Pokud se těsto lepí na váleček, posypeme si desku i placičky zlehka moukou. Vyválenou placičku si dáme do dlaně, doprostřed dáme 1 vrchovatou lžičku náplně a okraje placičky potřeme prstem namočeným ve vodě. Placičku si přehneme napůl a dobře zmáčkneme těsto po obvodu k sobě, a pak okraj nařasíme.
Na nepřilnavou pánev si dáme na každou várku knedlíčků (celkem cca 3 várky, dle velikosti pánve) lžičku rostlinného oleje a půl lžičky sezamového oleje, až je pánev středně horká umístíme do ní knedlíčky tak, aby se nedotýkaly. Opékáme je a neustále hlídáme, dokud nemají zlatavý spodek a kontrolujeme, aby se nám nespálily. Když jsou zespodu zlatavé, nalijeme do pánve cca 0,5-1 dcl vody (dle velikosti pánve), ihned zakryjeme pokličkou a na mírném ohni knedlíčky napařujeme, dokud se nevypaří téměř veškerá voda.
Omáčka k namáčení:
Knedlíčky podáváme posypané čerstvým koriandrem nasekaným nahrubo a namáčíme si je do omáčky smíchané v poměru 1:1 ze sójové omáčky (např. čínská světlá) a rýžového octa a zamícháme společně s 1 lžící nasekaného koriandru.
Patří k nejstarším známým kořenicím rostlinám. Výborně se hodí do nejrůznějších masových a zeleninových exotických jídel, zejména do pokrmů s kari. Pro své výrazné aroma se používá především v asijské a mexické kuchyni.
Zjistit více